Bronnen voor expats

Verhuizen naar Hong Kong - uitleg over visums

Een gids voor expats over visumvereisten voor Hong Kong

Meer dan 100 jaar was Hong Kong gekoloniseerd door het Verenigd Koninkrijk. In 1997 werd het overgedragen aan China, waardoor het eiland weer onder Chinese wetgeving valt. Doordat het nog een speciale administratieve regio is, zijn de visumvereisten voor Hong Kong anders dan die voor het vasteland van China.

Dit betekent dat mensen van ongeveer 170 verschillende landen over de hele wereld Hong Kong kunnen bezoeken zonder visum voor periodes tussen zeven en 180 dagen, terwijl u nog steeds een visum nodig heeft om te werken, te studeren of permanent te wonen in Hong Kong.

Verhuizen naar Hong Kong

Een eiland gelegen net ten zuiden van de kust van China, Hong Kong is een internationaal financieel centrum met het zesde hoogste BNP per inwoner ter wereld en Hong Kong ondersteunt ongeveer een derde van het buitenlandse kapitaal dat China in stroomt.

Hong Kong, met een rijke historie, werd gekoloniseerd door het Verenigd Koninkrijk in 1841/42 en bleef dit, afgezien van een korte bezetting door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog, tot 1997, toen het werd overdragen aan China.

Dit kan verwarrend lijken, aangezien Hong Kong haar eigen taal (Kantonees in plaats van Mandarijn) heeft behouden en haar eigen juridische systeem, valuta en paspoorten en er nog steeds een strakke grenscontrole is tussen Hong Kong en de Volksrepubliek China. Dit komt omdat Hong Kong een speciale administratieve regio is en dat het, in alle opzichten, een apart land blijft voor vijftig jaar na de overdracht.

Als een financiële hotspot en een voormalige kolonie heeft Hong Kong een welvarende expatgemeenschap en met de prachtige moderne skylines, gecombineerd met de traditionele Chinese architectuur en prachtige stranden kustlijn blijft het velen aantrekken als een goede plaats om te wonen.

Verkrijgen van een visum - vereisten voor Hong Kong

Als u naar Hong Kong wilt verhuizen om te wonen, werken of studeren, moet u een visum aanvragen voor u in het land aankomt. Voor de meeste expats is het werkvisum het meest relevant en als uw bedrijf uw verhuizing naar Hong Kong regelt, wordt veel van de administratie voor uw visum waarschijnlijk voor u gedaan. Het is echter belangrijk dat u uw visumvereisten kent voor Hong Kong en de beperkingen hiervan.

Als u naar Hong Kong verhuist om te werken, moet een visum worden aangevraagd onder de General Employment (GEP) Policy. Dit visum wordt over het algemeen uitgegeven voor een specifieke periode en u moet een bevestigde baan hebben om deze te kunnen aanvragen. De immigratie-afdeling heeft een verklaring van uw werkgever nodig met een beschrijving van uw baan en zij zullen dan uw aanvraag beoordelen. Hun beoordeling wordt gebaseerd op uw kwalificaties (er wordt gekeken of u een graad heeft, professionele vaardigheden en ervaring), uw salaris en werkomstandigheden (om te zorgen dat deze vergelijkbaar zijn), of u zult bijdragen aan de lokale economie en bewijs dat het bedrijf niet in staat is om een lokale bewoner te vinden die de functie kan vervullen.

Zodra u bent goedgekeurd onder het beleid van GEP kunt u uw echtgeno(o)t(e) en gezinsleden onder de leeftijd van 18 jaar meebrengen en uw echtgeno(o)t(e) mag een baan in Hong Kong vinden zonder een extra werkvergunning.

Andere soorten visums zijn:

  • Studievisum
  • Trainingsvisum
  • Investeringsvisum (voor opstarten of aansluiten bij een bedrijf)
  • Gezinsledenvisum

Welke visum u ook nodig heeft, het is altijd een goed idee om bij de Chinese ambassade te checken voor de laatste informatie en de vereisten en documenten die u nodig heeft voor u gaat aanvragen.

Het Hong Kong identiteitsbewijs

Onder de Registration of Persons Ordinance moeten alle inwoners van Hongkong van 11 jaar en ouder zich registreren voor een identiteitsbewijs, met uitzondering van reizigers die niet langer dan 180 dagen mogen blijven en ouderen, blinden en zieken (dit moet worden goedgekeurd door de Commissioner of Registration).

Er worden geen kosten in rekening gebracht voor nieuwe kaarten. Deze moeten worden aangevraagd binnen een maand na uw aankomst bij een Registration of Persons Office. U moet documentatie meebrengen, waaronder uw paspoort en visum. Het is verstandig het papierwerk dat u nodig hebt, te controleren voordat u naar uw afspraak gaat.

Deze kaart is heel belangrijk - wordt gebruikt als bewijs van rechtmatig verblijf en toont aan dat u toestemming heeft om voor een bepaalde periode in Hongkong te verblijven. Belangrijker nog, als u zeven jaar achtereen een Hong Kong ID card heeft gehad, kunt u permanent verblijf aanvragen.

Verhuizen naar Hong Kong - Het gaat allemaal om voorbereiding

Het leven van een expat in Hong Kong biedt een geweldig netwerk en hierin vindt u veel mensen die u kunnen helpen zodra u aankomt. Net als voor ieder idee om te verhuizen naar het buitenland, is het een goed idee om te zorgen dat u zoveel mogelijk verschillende kanten gedekt hebt voordat u gaat. 

Van uw visumvereisten voor Hong Kong, tot het leren van een beetje Kantonees, meer te weten komen over culturele verschillen en wat te verwachten als u daar aankomt, maar ook ervoor zorgen dat uw gezondheidszorg gedekt is, voorbereidt zijn kan helpen te zorgen dat uw emigratie naar Hong Kong van een leien dakje gaat. 

Premium internationale ziektekostenverzekering van Cigna

Offerte-aanvraag