Bronnen voor expats

Verhuizen naar Thailand - uitleg over visums

Als u naar Thailand verhuist, kan het verkrijgen van een visum om te werken of om daar met pensioen te gaan, verwarrend zijn. Op het internet kunt u veel informatie vinden maar dat kan soms tegenstrijdig zijn. Hier heeft ons team een gids samengesteld over de visums die u nodig heeft om naar Thailand te verhuizen, in combinatie met informatie over hoe u een visum kunt verkrijgen.

Verhuizen naar Thailand

Een prachtig land met een tropisch klimaat, het is geen wonder dat Thailand het Land van Glimlach wordt genoemd. Het land heeft zeker een interessante geschiedenis. Uniek in het Verre Oosten is dat het land het enige is dat nooit door Europeanen is gekoloniseerd - grote voormalige leiders hebben het Thaise volk aangemoedigd een groot gevoel van nationale trots te hebben.

Hiernaast brengt de Thaise boeddhistische cultuur geweldige ruimhartigheid en vrijgevigheid met zich mee, in combinatie met een sterke sociale hiërarchie en diepe spirituele band met het verleden.

Het is misschien daarom dat het land nu zo populair is als toeristenbestemming en dat velen steeds weer teruggaan, waardoor de populariteit onder expats wereldwijd toeneemt.

In feite is een expat in Thailand niets nieuws - denk maar eens aan 'The King and I' en u komt in Siam in de jaren 1860 waar Anna Leonowens de gouvernante van de kinderen van Koning Mongkut was. De expatgemeenschap is wel wat gegroeid sindsdien en Thailand wordt steeds populairder als een verhuizingsbestemming in het Verre Oosten.

Een visum krijgen 

Als u naar Thailand verhuist, heeft u een visum nodig - een vereiste onder de Thaise immigratiewet.

De meeste mensen die naar Thailand verhuizen, doen dit met een toeristenvisum (geldig voor 60 dagen) of een non-immigratievisum dat in eerste instantie geldig is voor 90 dagen en dat dan verlengd moet worden via de Thaise Immigratiedienst.

Het is gebruikelijk dat een korte verblijfsverlenging wordt goedgekeurd tot 30 dagen voor toeristenvisums of non-immigratievisums, maar als u uw verblijf langer wilt verlengen is dat mogelijk op een non-immigratievisum voor één jaar, voor de volgende doeleinden:

  • Zakelijk
  • Scholing
  • Huwelijk 
  • Pensioen

Zowel toeristen- als non-immigratievisums kunnen worden uitgegeven door een Thaise ambassade of consulaat buiten Thailand, maar verlengingen worden uitgegeven door de Thaise immigratie in het land zelf.

De soorten visums die kunnen worden uitgegeven door Thaise ambassades of consulaten zijn:

TOERIST (TR)

Dit visum kan niet worden gebruikt voor zakelijke of werkgelegenheidsdoeleinden. Het is geldig voor een verblijf tot maximaal 60 dagen, maar kan worden verlengd voor nog 30 dagen.

BUSINESS (B)

Als u in dienst bent van of wordt gesponsord door een Thais bedrijf, kunt u een zakelijk visum krijgen. Dit is geldig voor een verblijf tot 90 dagen voor een eenmalige inreis of voor één jaar voor meerdere inreizen.

EDUCATION (ED)

Als u gaat studeren in Thailand, stelt dit visum u in staat tot 90 dagen te verblijven voor een eenmalige inreis of gedurende één jaar voor meerdere inreizen.

RETIREMENT OR MARRIAGE (O)

Voor mensen ouder dan 50 jaar die in Thailand met pensioen willen gaan of mensen die trouwen met een Thaise inwoner staat dit visum een verblijf toe tot 90 dagen voor een enkele inreis of voor de duur van één jaar voor meerdere inreizen.

Onafhankelijk van welk visum u nodig heeft, is het altijd verstandig om bij de Thaise ambassade naar de laatste informatie en vereisten te vragen voor u een aanvraag indient.

Verhuizen naar Thailand - Alle aspecten bekeken

Met een zeer verschillende cultuur en infrastructuur is het verstandig om alle aspecten te bekijken voordat u naar Thailand verhuist. Van uw visums en het eten tot ervoor zorgen dat uw gezondheidszorg gedekt is, voorbereiding kan u helpen te zorgen dat uw emigratie-ervaring met weinig stress en succesvol verloopt.

Premium internationale ziektekostenverzekering van Cigna

Offerte-aanvraag