Bronnen voor expats

Visums en immigratie

De meeste expats moeten door een enorme stapel papierwerk en veel bureaucratie heen voordat ze uiteindelijk naar een ander land kunnen verhuizen. De kans bestaat dat u met visumvereisten te maken krijgt, dus om u een idee te geven van wat u te wachten staat en om u een paar tips te geven om u verder te helpen, hebben we deze gids uitgegeven.

Het kan even duren voordat u precies weet wat u moet doen om een visum of werkvergunning aan te vragen. Het is dus verstandig om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen.

Als u van plan bent om in het buitenland te gaan werken, kijk dan welke documenten u op orde moet hebben. Uw werkgever kan u waarschijnlijk meer informatie geven over de visumprocedure, of deze van u overnemen.  

Van formulieren invullen tot lange wachttijden

Het aanvragen van visums en werkvergunningen kan erg ingewikkeld zijn, met veel bureaucratie, het invullen van uitgebreide en ingewikkelde formuleren, en lange wachttijden. Maar u hoeft zich geen zorgen te maken: als u alles goed plant en uw huiswerk doet, komt alles helemaal in orde.

Ten eerste moet u een betrouwbare en actuele informatiebron zien te vinden. Elk land heeft eigen regels op het gebied van immigratie, dus zorg ervoor dat u specifieke informatie verzamelt over het land waar u naartoe verhuist.

Kijk bijvoorbeeld eens naar officiële websites van bijvoorbeeld het consulaat of de immigratiedienst, die vaak onder het ministerie van Binnenlandse Zaken of Justitie vallen.

Probeer zo snel mogelijk te achterhalen welk soort visum of welke soort werkvergunning u en uw gezinsleden nodig hebben, en let hierbij op de kosten en verwerkingstijden.  Vergeet ook niet dat deze procedures kunnen verschillen als u en uw gezinsleden niet dezelfde nationaliteit hebben.

In sommige landen is het een vereiste dat uw paspoort nog minstens zes maanden na uw aankomstdatum geldig moet zijn. In andere landen moet u bijvoorbeeld een vaccinatiepaspoort of een Verklaring Omtrent het Gedrag kunnen overhandigen. Het is belangrijk dat u goed kijkt naar wat er van u wordt verwacht en wat de toelatingseisen zijn.

Inwoners van de Europese Unie of het Europese Economische Gebied hebben meestal vrij toegang tot andere lidstaten. Zij mogen hier leven en werken, maar soms zijn er beperkingen van toepassing. Kijk goed naar de eventuele beperkingen die gelden voor uw specifieke situatie.  Veel expats hebben binnen de Europese Unie geen vergunning nodig om in een ander Europees land te wonen en werken, maar moeten zich na hun verhuizing wel inschrijven en bepaalde vergunningen aanvragen.

Eisen bij aankomst

En ja hoor – na al het werk dat u al heeft gedaan als voorbereiding op uw verhuizing, alle kopieën die u heeft gemaakt, alle documenten die u heeft aangevraagd en formulieren die u heeft ingevuld, ligt er bij aankomst in uw nieuwe land vaak nog meer papierwerk op u te wachten.

Dit is natuurlijk afhankelijk van waar u heen gaat en waar u vandaan komt. Maar denk eraan dat uw gezinsleden na aankomst vaak een andere vergunning moeten aanvragen (verblijfsvergunning of identiteitskaart).

En ook al heeft u al uw papieren keurig op orde, zodra u in uw nieuwe land van verblijf bent aangekomen, kan het zijn dat u zich moet inschrijven bij de plaatselijke autoriteiten. Probeer zo snel mogelijk, en natuurlijk vóór uw verhuizing, uit te vinden wat u precies moet doen, zodat u alles zorgvuldig kunt plannen. 

Zo... klaar is kees. Toch?

De meeste expats zijn enorm opgelucht als ze al hun visums en vergunningen eindelijk op orde hebben en kunnen niet wachten om met hun nieuwe leven te beginnen!  Ze vergeten echter vaak om de geldigheid van al deze papieren in de gaten te houden.

Als vreemdeling kan er van u worden verwacht dat u uw paspoort, visum of werkvergunning regelmatig vernieuwt. Voordat u deze documenten onderin uw bureaula laat verdwijnen, is het slim om de vervaldatum te noteren op een kalender, zodat u precies weet welke documenten u wanneer moet verlengen om al uw papieren op orde te houden.

Als u na een tijd overweegt om van baan te wisselen, houd er dan rekening mee dat de meeste werkvergunningen niet overdraagbaar zijn en dat u dus een nieuwe vergunning moet aanvragen. Of, als u het staatsburgerschap wilt aanvragen, kan het voorkomen dat u eerst een paar jaar moet wachten. In dit geval kan het ook handig zijn om te kijken of uw nieuwe land van verblijf een dubbele nationaliteit toestaat. Anders kan er van u worden verwacht dat u uw oorspronkelijke nationaliteit opgeeft om een nieuwe nationaliteit te verkrijgen. 

Premium internationale ziektekostenverzekering van Cigna

Offerte-aanvraag